dinsdag 5 maart 2013

Lekker verantwoord bezig deel 2






Leuk, dat verantwoord bezig zijn en fijn ook, dat het van hype overgaat naar iets echters. We hebben in Rotterdam tegenwoordig de supermarkt Marqt, het 'Uit je eigen stad' en de Oogstmarkt op het Noordplein (en nog veel meer kleinere bedrijven en moestuin-aangelegenheden). Ik word er best blij van, een kleine stille revolutie die aangeeft dat de grote geld- en overheidssystemen het contact met zijn burgers aan het verliezen is. Ik zie het als een positieve wending, een teken aan de wand, hoe kleinschalig ook.

Ik merk dat consumenten deze initiatieven wel gezellig vinden; naast hun worteltjes in bloembakken op het balkon, nu ook echt bezig zijn met waar het voedsel vandaan komt. Tekenend was een tentoonstelling in Eindhoven dat een hoop volk op de been bracht, want wat zijn we geschrokken de afgelopen tijd zeg! De titel van de tentoonstelling was lekker pakkend: De etende mens. Want dat is wat wij zijn: etende mensen.

Wij westerlingen hebben een rare relatie met ons voedsel, wij eten allang niet meer om te overleven. Gek genoeg eten wij daardoor sensationeel veel en slecht. Wij eten omdat het kan en omdat het er is. De reclames en de verpakkingen vertellen ons wat we gaan eten, waar het vandaan komt en hoeveel water we nog moeten toevoegen om een Italiaanse, Indoneschische, Chinese of een echt Hollandse maaltijd op tafel te zetten. Wij geloven het maar al te graag: de pakjes poeder worden door Italiaanse oma's al roerend in een pan gemaakt en Kapitein Iglo vangt de gezonde vissticks zelf uit de zee, zo hup, op je bord.

Wij zijn de binding met ons voedsel kwijt. De multinationals en de groot aandeelhouders bepalen waar ons eten vandaan komt en voor welke prijs wij het mogen kopen. Hoe goedkoper voor hun hoe slechter voor ons en voor het milieu, maar dat vertellen ze er niet bij. Wij consumeren door, hoe sneller hoe beter, hoe makkelijker, hoe meer.
Al honger gekregen? Plofkippetje erbij of toch liever een Zweeds balletje paardenvlees of een met E nummers doorspekte magnetronmaaltijd? Nee geef mij maar Hollandse garnalen die in Marokko worden ontdaan van hun jasje, lekker goedkoop...

Dit heeft een geschiedenis. Onze voorvaderen hebben na de tweede Wereldoorlog bijna letterlijk gezworen: NOOIT MEER ARMOEDE. Ze draaien zich waarschijnlijk om in hun graf, wat begon met de ruilverkaveling is nu een totaal van God los doorgeslagen geldmachine geworden.

Het grote geld systeem draait op in- en export, het is een ingewikkelde machine die niet wil veranderen, maar ik vraag mij af: hoeveel voedselschandalen moeten wij consumenten nog consumeren om te zeggen: stop, hier doen wij niet meer aan mee? De voedselindustrie moet en kan veranderen, maar om dat te bereiken zouden wij eerst moeten veranderen door bewuster met ons voedsel om te gaan.

En dan nog een oproep aan de politiek. Lieve oppositie, verenigt u, stop met het steunen van de huidige vorm van produceren, maak er een punt van, zoek de media op, omarm initiatieven zoals 'Uit je eigen stad', ga er eten met de fractie en zie hoe mooi het is....

De link naar deel 1 zie hier

Als afsluiting: tips voor de Rotterdammers!

iedere 1ste zaterdag van de maand: Rotterdamse Oogstmarkt (Noordplein)
Supermarkt Marqt: Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Rotterdam
Uit je eigen stad: winkel, restaurant en boerderij aan de Marconistraat te Rotterdam
Gespecialiseerde bedrijven: CiderCider, Firma Bijten (patés), Kaasboerderij Booij, Bio aan huis, Streekbox

EET SMAKELIJK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten